Huhtikuun kirjasuositus: Kaikki Menee Päin H*lvettiä (Mark Manson)

Tässä on kirja, joka on sekä viihdyttävää että ajatuksia herättävää luettavaa. Luin kyseisen kirjan ensimmäisen kerran reilu vuosi sitten, mutta kaivoin sen kirjahyllystä käsiini nyt uudestaan. Muistan fiilistelleeni, kuinka kirjassa oli niin paljon osuvia ajatuksia nykymaailmaan liittyen ja koin, että vihdoin joku oli sanoittanut osan omista ajatuksistani kirjaksi, jotka olivat pyörineet mielessäni yhtenä mössönä.

Nimestään huolimatta kirja ei ole mikään valitusvirsi elämästä, vaan siinä käsitellään maailman menoa ja ihmisyyttä realistisesti ja toivon näkökulmasta. Toivo onkin tässä keskeisessä roolissa, ja Mark Manson perusteleekin mielestäni tosi hyvin, miksi toivo on meille ihmisille todella tärkeä asia. Ja toivosta ei puhuta mitenkään uskonnollisena juttuna vaan enemmänkin ihmisen motivaatiota ja elämäniloa yllä pitävänä asiana. Kirja koostuukin kolmesta osa-alueesta, joissa käydään läpi;

  • kuinka toivo toimii
  • kuinka sitä käsitellään
  • kuinka se herätetään ja
  • kuinka sitä ylläpidetään

Pitkin kirjaa Manson kertoo myös kuvailevia tarinoita omasta elämästään sekä omista kokemuksistaan sekä historiasta. Selkeästi huomaa, että hän osaa suht. nuoresta iästään huolimatta tulkita omia ja muiden ajatuksia ja kokemuksia ja soveltaa psykologista teoriaa myös käytännön tapahtumiin.

Läpi koko kirjan teemana on vahvasti ihmisen aivotoiminta ja kuinka sekä tuntevat että ajattelevat aivot vaikuttavat meihin läpi elämämme ja miksi onnen tavoittelu on mahdoton tehtävä. Koko kirjaa en viitsi tässä alkaa referoimaan, jotta en veisi sinulta lukuiloa, mutta on niin vaikea valita vain muutamia hyviä juttuja kirjasta. Haluaisin paasata koko kirjan sisällön, jotta tajuaisit, kuinka huippu hyvä se on!

Toivoa toivottomille – oletko sinä jonkin ”uskonnon” uhri?

Yksi eniten kolahtava asia kirjassa itselleni oli se, kuinka hyvin siinä kuvailtiin tätä nykymaailman sometouhua. Jos et muuta tästä kirjasta lue, niin lue edes luku 4. Kyseinen luku on niin osuva tämänhetkiseen ”somevaikuttaja-ambassador-personaltrainer-elämäntapavalmentaja” -hypetykseen, ja se onkin osuvasti nimetty otsikolla ”Perusta oma uskonto”. Vaihe vaiheelta luvussa kerrotaan, kuinka sinäkin voit perustaa oman ”uskonnon”, ja se onkin mielestäni aika osuva, suoraan sanoen vittuilu, mm. näille instagramin lukuisille personal trainer – hyvinvointivaikuttajille sekä erilaisten aatteiden fanaattisille kannattajille. Luvussa esitetään niin mainiosti koko kaava, kuinka netissä kaiken maailman oman elämänsä valmentajat saavat myytyä mitä vain ihmisille, joilla on ”toivon kriisi”. Pakko ottaa tähän väliin lyhyt pätkä kyseisen kappaleen alkuosiosta, jossa lukijaa houkutellaan mukaan perustamaan oma uskonto:

Kuulit oikein. Sinäkin voit perustaa oman uskonnon JO TÄNÄÄN ja päästä heti hyötymään tuhansista sinulle omistautuneista seuraajista, jotka palvovat kritiikittömästi ja hukuttavat sinut rahalahjoihin ja sometykkäyksiin.

Mark Manson, kirjassa ”Kaikki Menee Päin H*elvettiä, s.105

Joku varmasti tästäkin pahoittaa mielensä, mutta siinähän pahoittaa. Eikä tämä uskonnon perustaminen ja ihmisten ”huijaaminen” liity ainoastaan someen. Somevaikuttajan ihannointi ja hänen fanittamisensa on vain yksi osa-alue erilaisista uskonnoista. Tähän liittyy myös erilaiset aatteet ja ideologiat (-ismit), hengelliset uskonnot sekä mm. poliittiset uskonnot (puoleet jne..). Tämän enempää en tässä tekstissä keskity somenäkökulmaan, sillä kirjoitan siitä seuraavan tekstini. Ensi viikolla julkaistavassani tekstissä käsittelen nimittäin somesta poistumista ja sen vaikutuksia omaan elämääni.

Uskon kirjan herättävän sinussa paljon ajatuksia ja saavan sinut ajattelemaan ja peilaamaan sitä omaan elämääsi ja ympärilläsi oleviin ihmisiin. Kerro ihmeessä, mitä ajatuksia kirja sinussa herätti ja oliko se mielestäsi lukemisen arvoinen.

Toiveikasta viikonloppua,
<3:llä ei toivoansa menettänyt