Helmikuun kirjasuositus: Titaanien Työkalut (Timothy Ferriss)

Oletko sinä koskaan miettinyt, kuinka huippumenestyjät aloittavat päivänsä, mistä heidän ruokavalionsa koostuu, kuinka he treenaavat tai mitä kirjoja he suosittelevat? Tai kiinnostaako sinua, mitä elämänviisauksia ja ajatuksia näillä menestyjillä on jaettavanaan meille ”tavallisille” ihmisille? Hyvä, meinaan niin minuakin. Tämän kirjan avulla pääsee nimittäin kurkistamaan eri alojen menestyjien rutiineihin ja elämänfilosofiaan, mikä ainakin itseäni kiehtoo erityisen paljon.

Sain juuri viimeisteltyä tämän vajaa 700 sivuisen kirjanjärkäleen. En ole koskaan lukenut näin pitkää kirjaa, enkä varsinkaan näin nopeasti! Kirja oli niin inspiroivaa ja helppoa luettavaa, että sitä ei meinannut malttaa laskea käsistään. Voisin jopa sanoa, että tämän kirjan ansiosta uskaltauduin perustamaan tämän sivustonkin. En siis turhaan tätä kirjaa suosittele!

Sain kirjasta niin paljon inspiraatiota sekä terveyden, työelämän kuin elämänasenteenkin kehittämiseen, joten oli pakko jakaa tämä kirjasuositus sinunkin nähtäväksesi. Kirja meni heittämällä lukemieni kirjojen TOP 3 -listalle ja haluankin jakaa muutamia hyviä otteita kirjasta tähän tekstiini ja keskustella niistä.

Kirja on luettava itse, jotta sen huippuuden ymmärtää

Ferriss on saanut kirjaan koostettua henkilöhaastatteluista niin paljon viisaita sanoja, etten osaa niistä valita suosikkiani. Kirja on pakko lukea, jotta tajuaa, kuinka paljon siitä voi saada oppeja omaan elämäänsä. Kaikkia asioita ei tarvitse tietenkään allekirjoittaa eikä kaikesta voi olla samaa mieltä, mutta on erittäin silmiä avaavaa kuulla haastateltavien elämänohjeita ja ajatuksia mm. siitä, mitä he sanoisivat pari-kolmekymppiselle itselleen.

Rakasta outouttasi

Josh Waitzkin

Tämä lausahdus tuli esille Josh Waitzkinin haastattelussa. Hän painotti, että mikäli sinulla on jokin piirre / tapa / ominaisuus, sitä ei tarvitse pyydellä anteeksi vaan ”kaikki muu on rakennettava sen päälle”. Mielestäni tätä ajatusta pystyy hyvin hyödyntämään juuri oman pituutensa näkökulmasta; pituus on ominaisuus, jolle et voi tehdä mitään. Miksi siis häpeäisit omaa pituuttasi tai pyytelisit olemassaoloasi anteeksi? Kannustankin tekemään siitä oman tavaramerkjisi ja korostamaan sitä, jotta se olisi ominaisuus, josta sinut muistettaisiin. Itse ainakin koen, että olisi jopa hauskaakin, kun minusta puhuttaisiin ”The pitkänä”. Ymmärrän toki, jos pituus on kovin arka paikka. Silloin sitä ominaisuutta ei varmastikaan liikaa halua korostaa, mutta kokeilepa ruveta olemaan häpeilemättä oma ”outo itsesi”. Pahimmassa tapauksessa elämäsi saattaa saada uuden positiivisemman suunnan. Aika kammottavaa, eikö?

Haluan nostaa erään toisenkin kohdan kirjasta vielä esille. Nimittäin Bryan Johnsonin haastattelussa hän kertoi olettamusten haastamisesta havainnollistavalla tavalla. Tiivistettynä se kuuluu näin: Huoneessa on viisi apinaa, ja tikapuiden yläpäässä banaanikori. Muutaman kylmän suihkun jälkeen apinat oppivat, ettei tikapuita kannata lähteä kiipeämään. Kylmää vettä saanut apina poistetaan huoneesta ja tilalle tuodaan uusi apina. Uusi apina lähtee heti kiipeämään tikapuita, mutta ennen kuin häntä ehditään ruiskuttamaan vedellä, muut apinat repivät hänet alas tikkailta. Koetta jatketaan niin pitkään, että huoneessa on ainoastaan uusia apinoita. Joka kerta, kun huoneeseen tuodaan uusi apina, joka lähtee tavoittelemaan baanikoria, muut repivät hänet tikapuilta alas, vaikka yksikään apinoista ei ole saanut kylmää vettä niskaansa.
Kuulostaako tutulta? Tämä sama ilmiö on mielestäni nähtävissä tosielämässäkin; ihmiset koittavat estää toisia toteututtamasta unelmiaan, jotta ”mitään pahaa ei tapahtuisi”. Ja kaikki tämä vain sen vuoksi, että ihmiset olettavat jotain pahaa taphtuvan. Tosiasiassa mitään pahaa ei tulisi todennäköisesti tapahtumaan, ja mitä sitten jos tulisikin? Jos pelkää vastoinkäymisiä, ei koskaan voi kehittyäkään eikä saavuttaa tavoitteitaan.

Älä valita

Vielä pakko mainita eräs haastateltavista, nimittäin Tracy DiNunzio. Hän on kertonut, että on kärsinyt synnynnäisestä epämuodostumasta, jonka vuoksi hänet on leikattu useamman kerran eikä hän pystynyt seisomaan. Hän oli omien sanojensa mukaan ”kokeillut katkeroitumista ja valittamista” ja todennut, ettei siitä ollut apua. Hän tiivistikin oppimansa osuvasti seuraavalla tavalla:

Jos koko ajan keskittyy kaikkeen, mikä on pielessä, ja ilmaisee läheisilleen vain sen puolen itsestään, siitä ei seuraa lainkaan kasvua, vaan ainoastaan tuhoa

Tracy DiNunzio

Jotta tämä teksti ei pääsisi kasvamaan liian pitkäsi ja saisi minua paljastamaan kaikkia hyviä yksityiskohtia kirjasta, täytyy minun lopuksi vain todeta, että lue tämä kirja. Jos jonkin asian haluat tehdä itsesi vuoksi, niin olkoon se tämän kirjan lukeminen. Muuta ei tarvita.
Mitään ylistäviä korulauseita en aio tämän kirjan puolesta runoilla. Kirjan luettuasi ymmärrät kyllä miksi.

Inspiroivia lukuhetkiä,
184 senttinen ihanan outo minä